naslovna pitanja i odgovori novosti kontakt  
 
 
         
 
 
   

Tvrtka Corylus kooperanti d.o.o. osnovana je 2006. godine i bavi se udruživanjem kooperanata u svrhu proizvodnje lješnjaka.

Suočeni smo sa sve težim uvjetima poslovanja poljoprivrednih poduzetnika u Hrvatskoj pa se ukazala potreba za udruživanjem kooperanata.

Prednosti udruživanja kooperanata nad samostalnim pokretanjem proizvodnje su:

  • osiguran otkup plodova
  • sadnice iz kontroliranoga uzgoja
  • povoljnija cijena repromaterijala
  • sustavna edukacija
  • brzi protok informacija i iskustava između kooperanata

Suvremena poljoprivredna proizvodnja sve je više orjentirana na proizvodnju novih kultura, jer je stari princip sjetve klasičnih žitarica prestao donositi očekivane financijske rezultate. Jedna od novih kultura je i lijeska. Lijeska dobiva sve veći značaj u Hrvatskoj, jer se ona zadovoljava sa skromnijim ulaganjima, a njen se proizvod jednostavno čuva i transportira.

Lješnjak je proizvod koji je sve traženiji na domaćem i svijetskom tržištu. Njegova proizvodnja na području Hrvatske je vrlo mala unatoč tome što je odnos proizvodne/prodajne cijene vrlo povoljan. Konditorska industrija u Hrvatskoj prisiljena je uvoziti lješnjak, a najviše se uvozi iz Turske.

Rentabilna proizvodnja lijeske ne može se postići bez stručnog pristupa njenom uzgoju. Uspiješna proizvodnja bitno ovisi od izbora sorti u funkciji klime i zemljišta, pravilne sadnje, pažljive brige da se osiguraju dovoljne količine hranjivih tvari i vode, odgovarajuće rezidbe i zaštite.

Naravno sve navedeno je u cilju maksimizacije profita!