naslovna

pitanja i odgovori

novosti

kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

PITANJE:

Kolika je cijena sadnice ove godine?

ODGOVOR:

Cijenik sadnica i popuste možete pogledati OVDJE.

_________________________________________________________________

PITANJE:

Štovani!
Već neko vrijeme razmošljam o sadnji lješnjaka. Literatura je dosta oskudna pa me zanimaju vaša iskustva u svezi njegovog uzgoja, a vjerujem i druge koji žele početi s njegovim uzgojem.

1. Priprema tla -analiza,
-gnjoidba,...

2. Sadnja - vrijeme,
- razmak,
- najproduktivnije sorte,
- cijena sadnica i gdje kupiti,...

3. Uzgoj - uzgojni oblik,
- orezivanje,
- zaštita,
- vrsta podloge (oranica-travnjak),...

4. Berba - vrijeme berbe,
-prinosi,
-sušenje i skladištenje,
-cijena i plasman,...

Želim vam uspiješan rad i zahvaljujem na odgovorima!

ODGOVOR:

1. Priprema tla -analiza,
Uzimanje uzoraka tla za analizu

Prije podizanja nasada važno je analizom utvrditi sadržaj fosfora, kalija i fiziološki aktivnog vapna. Kako bismo to utvrdili moramo uzeti uzorke tla, da bismo ih odnijeli na ispitivanje. Tu se postavlja vrlo logično pitanje, kako se uzimaju uzorci tla i koliko je uzoraka potrebno?
Prvo moramo ocijeniti je li naše tlo jednolično ili se susrećemo s više tipova tla na našoj parceli. To ocjenjujemo po boji tla, tj. ako je različito bit će potrebno uzeti više uzoraka. Za uzimanje jednog uzorka trebamo iskopati štihačom jamu 60 cm duboku i oko 30-40 cm široku. Iz sloja 0-30 cm uzet ćemo oko 1 kg zemlje i staviti u plastičnu vrećicu i napisati na ceduljicu uzorak broj 1 - (0-30 cm). To isto učinimo i sa slojem od 30-60 cm. Njega ćemo staviti u drugu plastičnu vrećicu i označiti na ceduljici uzorak broj 1- (dubine 30-60 cm). Uzorke možete uzeti u bilo koje godišnje doba. Tako pripremljen uzorak ili uzorke tla treba odnijeti u Pedološki laboratorij i zatražiti analizu tla.
Ako ste predaleko od većeg centra s pedološkim laboratorijem ili ste voljni sami raditi analizu tla, na našem tržištu postoje priručni kompleti za analizu zemlje, koje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. S njim se može prilično jednostavno, lako i brzo utvrditi količine dušika, kalija i fosfora te pH vrijednost tla.

-gnjoidba,...
Agromeliorativna gnojidba je zahvat koji se izvodi u sklopu svih operacija u neposrednoj pripremi zemljišta. Sigurno je da od plodnosti zemljišta zavisi i uspjeh u uzgajanju lješnjaka. On je vrlo zahvalan na sva dodatna ulaganja oko poboljšanja kvalitete zemljišta.
Određivanje količine organskih i mineralnih materija koje treba zemljištu dodati vrši se prema zemljištu, odnosno prema rezultatu analize zemljišta. Organske materije se nadoknađuju dodavanjem stajnjaka, komposta, treseta, uzgajanjem biljaka za zelenu gnojidbu i dr.
Unošenje mineralnih gnojiva, odnosno pojedinih hraniva zavisi od toga da li je zemljište u njima siromašno ili nije. Prema iskustvu iz SAD (Oregon) agromeliorativnom gnojidbom u zemljište koje sadrži do 7,5 mg na 100 g zemljišta K2O unosi se 330 do 450 kg K2O, ako zemljište sadrži 7,5 do 15 mg na 100 g zračno suhog zemljišta 325 do 330 kg K2O. U zemljišta sa preko 15 mg nije potrebno unošenje kalija.

2. Sadnja

- vrijeme, budući da lješnjak vrlo rano počinje vegetirati preporuča se sadnja u jesen, tj.sredinom 11 mjeseca.

- razmak, 3m je razmak između sadnica u redu, a 4m, 5m ili 6m je razmak između redova. Razmak izneđu redova se prilagođava u ovisnosti od vrste mehanizacije s kojom mislite obrađivati nasad ( manji gabariti radnih strojeva - manji razmak između redova, analogno tome, veći gabariti - veći razmak).

- najproduktivnije sorte, za područje kontinentalne Hrvatske preporuča se sorta istarski duguljasti u kombinaciji sa nekoliko sorti oprašivača tj. cca 80% glavna sorta te 20% oprašivača.

- cijena sadnica i gdje kupiti,...cijena sadnice za 12 do 14 kn(+PDV)/kom, možete ih naručiti od Corylusa, a ako želite potpis ugovora o otkupu morate naručiti min. 100 kom.

3. Uzgoj
- uzgojni oblik, vaza na visokom deblu, zašto baš ovaj uzgojni oblik?
Danas većina istraživača i praktičara smatra da je fiziološka osnova redovite i obilne rodnosti u uzgoju lijeske osigurana krošnjom u obliku vaze. U novije vrijeme sve se više koristi nova tehnologija koja osigurava maksimalnu mehanizaciju agrotehničkih operacija, uključujući i mehaniziranu berbu. Na osnovi tih zahtjeva danas se u Italiji i Španjolskoj preporuča uzgoj lijeske u obliku vaze s visinom stabla od 80 cm.
Francuski stručnjaci ističu da je uvjet za rentabilnu proizvodnju lješnjaka uzgoj lijeske u gustom nasadu, u obliku vaze s visokim deblom (80cm) radi potpunije mehanizacije svih agrotehničkih operacija i radi boljeg korištenja svjetlosti, uključujući i difuznu svjetlost koja se odbija od površine zemlje i vode.

- orezivanje, Rezidba mladih stabala lješnjaka svodi se na reguliranje pravilnog razvoja osnovnih grana. Pored toga njome se utječe da se grane pravilno razgranjavaju, da se suvišni ljetni izdanci uklone do osnove. U biti u prvim godinama rezidba stabala lješnjaka je neznatna, sa starošću stabla se njen intenzitet povećava.

- zaštita,
Zaštita u periodu uzgajanja svodi se uglavnom na suzbijanje nekoliko bolesti i nametnika. Najčešće se izvede po jedno zimsko i 2 - 3 tretiranja u toku ljeta protiv lisnih uši. Za zimsko prskanje može se koristi Gebutoks u tekućem stanju u koncentraciji od 0,75% do 1,0% (750 - 1000 g/lit. vode). U toku vegetacije za suzbijanje uši, crvenog pauka i dr. koristi se Fosdrin 10% u koncentraciji 0,1 do 0,15%, ili Dimekron 20 u koncentraciji 0,1 do 0,15%.

- vrsta podloge (oranica-travnjak),...
Zemljište za plantažu lijeske priprema se na cijeloj površini i na dubini do 60 cm, što zavisi od njegovih fizičkih osobina. Rigolanje cijele površine može se izvesti na klasičan način uz primjenu teških traktora i plugova rigolera. U novije vrijeme se prepo­ručuje priprema zemljišta podrivanjem podrivačima. Najbolje su se pokazali podrivači vibratori, odnosno podrivači sa vibrirajućim radnim tijelom. Ovakva priprema zemljišta ima neke prednosti, jer se zemljište ne prevrće, a rastresa se na cijeloj dubini koja se želi. Na ovaj se način povećava zapremina zemljišta, to doprinosi poboljšanju vodnog i zračnog režima zemljišta, kao i opće poroznosti.
U nekim slučajevima zemljište se mora pripremati kopanjem ja­mica. Za tu svrhu mogu se koristiti svrdla sa vlastitim pogonom ili priključene na traktor.

4. Berba
- vrijeme berbe,
Berba lješnjaka obavlja se od sredine srpnja do početka listopada, što zavisi od osobina sorte i područja uzgajanja.

-prinosi, oko 2,5 t/ha

-sušenje i skladištenje, ukoliko se radi o manjim količinama plodova, mogu se raširiti na neku ravnu površinu u tankom sloju kako bi se lakše i bolje su­šili. Pored toga, treba ih češće promješati.

-cijena i plasman,...otkup lješnjaka je garantiran ugovorom o otkupu, a trenutačna minimalna garantirana cijena je 10 kn/kg + PDV lješnjak u ljusci. Kooperantski ugovor nije obavezan, a može se pod ugovor stavit samo dio podignutog nasada

5.Što se tiče zaštite od divljači - svaka poljoapoteka ima sredstva kojim se pošprica stablo te ga divljač ne oštećuje.