naslovna

pitanja i odgovori

novosti

kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Redosljed poslova koji vas očekuju pri podizanju plantaže

1. Priprema tla -analiza,
Uzimanje uzoraka tla za analizu

Prije podizanja nasada važno je analizom utvrditi sadržaj fosfora, kalija i fiziološki aktivnog vapna. Kako bismo to utvrdili moramo uzeti uzorke tla, da bismo ih odnijeli na ispitivanje. Tu se postavlja vrlo logično pitanje, kako se uzimaju uzorci tla i koliko je uzoraka potrebno?

Uzorci se šalju u ovlašteni laboratorij, koji na temelju uzoraka daje rezultate analize i preporuke kako tretirati površinu za sadnju.

-gnojidba,...
Agromeliorativna gnojidba je zahvat koji se izvodi u sklopu svih operacija u neposrednoj pripremi zemljišta. Sigurno je da od plodnosti zemljišta zavisi i uspjeh u uzgajanju lješnjaka. On je vrlo zahvalan na sva dodatna ulaganja oko poboljšanja kvalitete zemljišta.
Određivanje količine organskih i mineralnih materija koje treba zemljištu dodati vrši se prema zemljištu, odnosno prema rezultatu analize zemljišta. Organske materije se nadoknađuju dodavanjem stajnjaka, komposta, treseta, uzgajanjem biljaka za zelenu gnojidbu i dr.
Unošenje mineralnih gnojiva, odnosno pojedinih hranjiva zavisi od toga da li je zemljište u njima siromašno ili nije. Prema iskustvu iz SAD (Oregon) agromeliorativnom gnojidbom u zemljište koje sadrži do 7,5 mg na 100 g zemljišta K2O unosi se 330 do 450 kg K2O, ako zemljište sadrži 7,5 do 15 mg na 100 g zračno suhog zemljišta 325 do 330 kg K2O. U zemljišta sa preko 15 mg nije potrebno unošenje kalija. Nakon tretiranja zemljišta gnojivima, potrebno je izvršiti oranje na dubini od 40 - 50 cm, te tanjuranje.

 

2. Sadnja

- vrijeme, budući da lješnjak vrlo rano počinje vegetirati preporuča se sadnja u jesen, tj.sredinom 11. mjeseca ili u rano proljeće (početkom 3. mj.)

- razmak, 3m je razmak između sadnica u redu, a 4m, 5m ili 6m je razmak između redova. Razmak između redova se prilagođava u ovisnosti od vrste mehanizacije s kojom mislite obrađivati nasad (manji gabariti radnih strojeva - manji razmak između redova, analogno tome, veći gabariti - veći razmak).

- najproduktivnije sorte, za područje kontinentalne Hrvatske preporuča se sorta Istarski duguljasti u kombinaciji sa sortom oprašivačem (Rimski okrugli) , i to 80 – 90% glavna sorta te 10 - 20% oprašivača.

- cijena sadnice je 10 - 14 kn/kom + PDV. Pri rezervaciji sadnica se plaća akontacija od 3kn/kom +PDV, a ostatak do pune cijene kod preuzimanja sadnica

 

3. Uzgoj
- uzgojni oblik, vaza na visokom deblu, zašto baš ovaj uzgojni oblik?
Danas većina istraživača i praktičara smatra da je fiziološka osnova redovite i obilne rodnosti u uzgoju lijeske osigurana krošnjom u obliku vaze. U novije vrijeme sve se više koristi nova tehnologija koja osigurava maksimalnu mehanizaciju agrotehničkih operacija, uključujući i mehaniziranu berbu. Na osnovi tih zahtjeva danas se u Italiji i Španjolskoj preporuča uzgoj lijeske u obliku vaze s visinom stabla od 80 cm.
Francuski stručnjaci ističu da je uvjet za rentabilnu proizvodnju lješnjaka uzgoj lijeske u gustom nasadu, u obliku vaze s visokim deblom (80cm) radi potpunije mehanizacije svih agrotehničkih operacija i radi boljeg korištenja svjetlosti, uključujući i difuznu svjetlost koja se odbija od površine zemlje i vode.

- obrezivanje, Rezidba mladih stabala lješnjaka svodi se na reguliranje pravilnog razvoja osnovnih grana. Pored toga njome se utječe da se grane pravilno razgranjavaju, da se suvišni ljetni izdanci uklone do osnove. U biti u prvim godinama rezidba stabala lješnjaka je neznatna, sa starošću stabla se njen intenzitet povećava.

- zaštita,
Zaštita u periodu uzgajanja svodi se uglavnom na suzbijanje nekoliko bolesti i nametnika. Najčešće se izvede po jedno zimsko i 3 -4 tretiranja u toku svibnja i lipnja protiv pjegavosti, truleži plodova,lisnih uši i sl.

4. zaštita od divljači – preporuča se mehanička zaštita mrežicama u zimskom periodu